Hitta på Internet

Portaler, länksamlingar och sökmotorer

För att kunna hitta bland alla då många miljoner sidor som finns på Internet använder man sig av hjälpmedel som till exempel portaler, länksamlingar eller någon sökmotor.

Portaler

En portal är en sida som hänvisar till webbsidor i kategorier. Yahoo, Spray och Microsoft är exempel på portaler.




Yahoo ser en bit av
kategorilistan ut så här.

Om man letar efter till exempel en myndighet men inte riktigt vet vad den heter, kan en portal vara till hjälp. Då letar du på "Politik och förvaltning", sedan på underrubriken "Myndigheter".

En portal kan ju även vara trevlig om man inte är ute efter något speciellt, men vill se vad som finns i olika ämnen.

Förutom att vara en portal erbjuder Yahoo tjänster som gratis e-post och anteckningsbok.


Andra portaler finns hos bland annat Microsoft och Spray.

Länksamlingar

Man kan ju säga att till exempel Yahoo är en länksamling också, men det finns även rena länksamlingar, som är kategoriserade men inte erbjuder andra tjänster.

Det är rätt roligt att surfa omkring litet med hjälp av till exempel Catweb eller InternetStart.

Sökmotorn Google

Google anses vara den bästa sökmotorn. Om du använder Internet Explorer kan du dessutom installera ett tilläggsprogram, som ger Googles sökruta direkt i verktygsraden.

En sökmotor fungerar ungefär som en uppslagsbok. Principen är att du skriver in ett eller flera sökord.

Leta efter blommor

Du är kanske intresserad av blommor, men om du skriver " blommor" får du alltför många träffar. Begränsa urvalet och skriv i stället till exempel "orkidéer", pricka in "Svenska sidor" och klicka på "Google-sökning". (Klickar du sedan på "Jag har tur" kommer bara en enda sida upp, så det är inte så stor idé att göra det!)

4 000 förslag

Du får ändå som resultat nära 4000 förslag. De "bästa" brukar finnas på de två, tre första sidorna. Läs som hastigast vad som står om respektive sida. Längst ned i varje förslag står hemsidans adress, men du klickar på länkrubriken som är blå med blå understrykning.

Om du letar efter en alldeles speciell sorts orkidé skriver du förstås det namnet i Gogglerutan. Då kommer du kanske till en sida med en mängd text, som verkar jobbig att läsa igenom för att hitta vad du söker.

Gör så här

Ställ dig överst på sidan och håll Ctrl-tangenten nedtryckt medan du trycker på F. Då kommer en liten sökruta upp. Där skriver du namnet på din eftersökta orkidé och sedan klickar du på "Sök nästa".

Nu letar datorn upp namnet i texten. Det är lätt att se var namnet finns, eftersom det blir markerat.

Sidan kan inte visas

Detta meddelande kommer ofta upp. Många hemsidor lever ett kort liv på Internet. Du kan försöka klicka på "Uppdatera" eller "Hämta om" i webbläsarens verktygsrad. Ibland fungerar det.

Om inte, går du tillbaka till Google (använd tangentbordets backstegstangent!) och klicka på "Cachad" på den sida du försökte hitta. Google kopierar alla sidor som den fångar upp och en kopia av texten finns kvar av sidan som den såg ut då Google hittade den senast, men utan bilder.

Söka bilder

På Google kan du också söka efter bilder. Klicka på "Bilder" och skriv in vad du letar efter.

Vill du spara bilden gör du så här:
  • Högerklicka på bilden.
  • Klicka på "Spara bilden som". Du kan ändra namn på bilden, om du vill.
  • En dialogruta kommer upp med frågan om var du vill spara bilden.
  • Bläddra fram rätt mapp och spara bilden.

Det är praktiskt att ha en särskild mapp för att temporärt spara det du hämtar från Nätet. Kalla den gärna Download. Det är då lätt att senare hitta bilden, texten, programmet eller vad du nu har hämtat hem. Du bör alltid viruskolla den här mappen innan du öppnar nya filer från den.

Gör så här för att skapa mappen:
  • Klicka på "Mina dokument" (som oftast ligger på Skrivbordet).
  • Gå till "Arkiv".
  • Klicka på "Nytt" och välj "Mapp".
  • Skriv in mappnamnet Download.

Senare kan du flytta filerna till den mapp du vill ha dem i, eller radera dem.

© SupportData.Net