Internetord

Vanliga ord på och kring webben

IT betyder informationsteknologi eller informationsteknik. IT används ofta i sammansättningar, som IT-satsning. Ofta ser man uttryck som IT-teknik, vilket är en språklig kullerbytta.

Internet kommer av latinets "inter" = emellan, bland och engelskans "net" = nät.

Web Väv, spindelväv eller nätverk – på svenska skriver vi webb.

www är förkortningen för world wide web, det vill säga det världsomfattande nätet.

Ramar En ramsida är en webbsida som visar flera sidor samtidigt. Var och en av dessa sidor kallas då ram. Störst nytta gör ramar på litet större webbplatser, där man behöver ha menyer med länkar åtkomliga från alla sidorna på webbplatsen.

Som exempel är den här webbplatsen uppbyggd med ramar. Till vänster finns en ram med en meny som innehåller länkar till alla delar av Internetguiden. Alla dessa sidor öppnas i den här ramen.

I menyn finns dessutom länkar till SupportData.Nets startsida, en kontaktadress till mig, en kontaktadress till SupportData.Net och en knapp för att prenumerera på Nyhetsbrevet.

Webbläsare (browser) Det program man använder för att öppna och läsa webbsidor. De båda vanligaste är Internet Explorer och Netscape.

Webbplats En webbplats är alla de enskilda webbsidor som tillsammans bildar en enhet på Internet, till exempel hela SupportData.Net.

Hemsida Egentligen en enstaka webbsida, men uttrycket används ofta som samlingsbegrepp även för stora webbplatser.

Startsida Den sida som öppnas när man ansluter till Internet. Vanligen kan man själv bestämma vilken sida som skall vara startsida, och de flesta webbläsare har en knapp med vilken man kan återvända till startsidan.

Surfa Att ta sig fram genom det globala nätet av sammankopplade datorer, det vill säga på Internet.

Chatta Att "prata" med andra – via snabb textkommunikation – på Internet.

Protokoll Regler (standard) för kommunikationen på Internet.

Hypertext När en text innehåller en länk till en annan sida eller en annan plats på samma sida, kallas den hypertext.

Länk En länk är en klickbar text eller bild som leder till en annan webbsida eller en annan plats på samma sida. Länken har ofta avvikande färg, som dessutom kan ändras när musmarkören pekar på länken. Länkar är ofta understrukna.

http Hypertext transfer protocol, det protokoll som används på Internet.

Webbadress Kallas även URL (Uniform Resource Locator). Exempel: http://www.seniornet.se/ eller www.supportdata.net/. Webbadressen får oftast inte innehålla svenska specialtecken (å, ä, ö – men undantag finns numera), mellanslag, kommatecken eller semikolon. Adressen består oftast av enbart små bokstäver.

Sökmotor Ett hjälpmedel för att hitta information på Internet.

FAQ (Frequently asked questions) På många webbplatser finns en särskild avdelning som tar upp de vanligaste frågorna om till exempel ett program.

© SupportData.Net