Program

Bra program och olika typer av licenser

Packade filer

Program som man hämtar från Internet eller på en CD från en datortidning är oftast packade för att ta mindre plats. De är "zippade". Då måste man packa upp dem, zippa upp (unzip), med ett uppackningsprogram.

WinZip Det mest spridda programmet är WinZip, som ofta finns med på datortidningarnas CD-skivor. WinZip är ett sharewareprogram och engelskspråkigt. Du kan även hämta det från Internet.

QuickZip Ett annat uppackningsprogram är QuickZip, som är gratis och engelskspråkigt.

ZipCentral ZipCentral 2 är på svenska och gratis. Senare versioner av ZipCentral är engelskspråkiga, men fortfarande gratis. Den senaste versionen kan du hämta från ZipCentrals hemsida.

Observera att Windows XP har inbyggd zipfunktion.

PDF-filer

Acrobat Reader För att kunna läsa så kallade pdf-filer behöver du Acrobat Reader. Du kan hämta programmet från Internet.

Ljud och bild

RealOne Player På många internetsidor finns ljud och bilder i realplayer-format. Du måste då ha RealOne Player (tidigare RealPlayer) för att kunna lyssna på eller se innehållet.

Programmet är engelskspråkigt och brukar finnas med i gratisversion på datortidningarnas CD-skivor. Du kan även hämta det från Internet, men var noga med att välja rätt version – den som är gratis.

Insticksprogram

En del sidor på Internet kräver så kallade insticksprogram (plug-ins) för att man skall kunna utnyttja finesser som finns på sidan. Exempel på sådana program är Macromedia Flash Player och Apple Quicktime.

Insticksprogram är enkla – när man kommer till en sida som kräver ett sådant, blir man tillfrågad om man vill ladda ner det och när man svarar ja (OK), installeras programmet automatiskt.

Att hämta hem (download) och installera

Klicka på länken för det program du vill hämta. När du kommer till nedladdningssidan, skall du vara noga med att välja rätt version – observera att RealOne Player finns både som gratisprogram och som betalprogram.

Det kan se mycket olika ut på nedladdningssidorna, men följ instruktionerna och spara programmet på valfri plats på hårddisken (gärna i en speciell mapp som du bara använder till nedladdade filer).

När nedladdningen är klar bör du för säkerhets skull viruskontrollera den nedladdade filen. Först därefter dubbelklickar du på filen för att starta installationen. Följ sedan anvisningarna.

Läs licensen!

Program som du kan hämta från Internet, eller från datortidningarnas CD-skivor, levereras med olika licenstyper. Ofta visas licenstexten under själva installationen och det är vanligt att man måste godkänna licensen för att fortsätta installationen.

Den kan också finnas i till exempel en textfil, som du hittar i den nedladdade filen (om det är en ZIP-fil). Läs licenstexten noggrant, även om det är ett gratisprogram!

Olika licensvarianter

Gratisprogram
  • Freeware Ett freewareprogram är ett program som du har rätt att använda hur länge som helst utan att betala för det. Men att ett program kallas "freeware" betyder inte alltid att det verkligen är gratis. Numera är det vanligt att programmet i själva verket är reklamfinansierat (adware) eller hämtar information om dig och dina internetvanor (spyware). Avstå helst helt från sådana program – det finns praktiskt taget alltid gratisalternativ som inte spionerar på dig.
  • Limited Edition (LE), Light eller Personal Edition (PE) De här programmen är ofta gratis, men har begränsade funktioner jämfört med Pro-versionen (fullversionen) av samma program. Ofta räcker funktionerna dock mer än väl för vanliga användare. Prova gärna den här versionen innan du betalar för fullversionen
  • Cardware, careware, helpware ... Det här är gratisprogram som enligt licensen begär att du skall skicka ett vykort till programmeraren, vara snäll mot någon eller något liknande. Dessa villkor är faktiskt lika bindande som krav på betalning!
  • Datortidningarnas CD-skivor De gratisprogram som kan följa med som fullversion på datortidningarnas CD-skivor har inga funktionsbegränsningar, men är ofta en äldre version av ett uppgraderat program som företaget på så sätt gör reklam för.
Betalprogram
  • Shareware Sharewareprogram skall betalas, men de är vanligen relativt billiga. Det rör sig ofta om program som liknar dyrare program – ibland kan de till och med kan vara bättre. Dessa program skrivs kanske av någon som tycker att det är roligt och som genom att sprida programmen hoppas på att få litet betalt för sin programmerarmöda.
  • Evaluation eller Try Det här innebär att du hämtar hem ett program, som kan vara ett vanligt fullversionsprogram eller ett sharewareprogram. Du testar det fritt i ett antal dagar. Tycker du om det, betalar du för det. Om du inte vill betala för det, skall du sluta använda det. Ofta går det inte att använda programmet efter den angivna perioden. Även om det skulle gå, övergår programmet till att vara "pirat" när testperioden är slut.
  • Demo Ofta en demonstrationsversion av ett större program. Det är vanligt med demoversioner av bland annat spel. Vanliga begränsningar är att du inte kan spara eller att det finns ganska få spelplaner jämfört med originalprogrammet.

Om du betalar program via Internet är det viktigt att du tänker på säkerheten. Läs avsnittet om att Handla på Internet igen.

Svenska Shareware Listan finns både gratisprogram och pröva på-program, varav mycket är på svenska.

En omtyckt sida på engelska är Tucows.

© SupportData.Net