Outlook Express

Säkerhet

Det här är den troligen viktigaste sidan i hela den här guiden. Läs den noga - råden här kan bespara dig mycket bekymmer och stora kostnader!

Virus

E-post är ett billigt, enkelt och snabbt sätt att hålla kontakt med vänner eller till exempel kontakta myndigheter eller organisationer.

Tyvärr kan litet oförsiktighet i värsta fall leda till att hela din hårddisk förstörs av virus. Det vanligaste sättet att drabbas av virus är nämligen genom e-posten.

Många virus fungerar på det viset att om du har blivit smittad, kan viruset ta alla adresser i din adressbok och när du sedan är uppkopplad automatiskt skicka i väg sig självt till dessa mottagare.

Sådana virus är luriga, eftersom avsändaren på sådana virusbrev ofta gör att brevet ser ut att komma från någon som du känner.

Gör en viktig ändring i Utforskaren!

Många bifogade virusfiler är maskerade genom att de har dubbla filändelser. Filen kan, som bilden nedan visar, heta "kent.mpg.scr". Men med originalinställningarna i Windows visas filnamnet som "kent.mpg".

Det här är ett exempel på ett virusbrev med bifogad fil. Det har två filändelser, mpg och scr, vilket alltid innebär att det finns virus i den bifogade filen.


Innehållet i det här brevet bestod för övrigt av meningslösa underliga meningar. Bara det bör väcka misstankar. Ett antivirusprogram och också senaste versionen av Outlook Express varnar om du försöker öppna en sådan bifogad virusfil.

Det här beror på att Windows med sin originalinställning inte visar filändelsen för registrerade filtyper. Ändra detta så här:

  • Öppna Utforskaren, klicka på "Visa" i menyraden och välj "Mappalternativ".
  • I fönstret som öppnas finns tre flikar.Klicka på fliken "Visa".
  • I listan som nu visas, finns under "Filer och mappar" en ruta följd av "Dölj filtillägg för registrerade filtyper". Ta bort markeringen ur denna ruta!
  • Klicka på OK och stäng Utforskaren. Nästa gång du öppnar Utforskaren kommer alla filtillägg att visas, oavsett om de är registrerade.
  • Filen "kent.mpg.scr" kommer nu att visas med det kompletta filnamnet.
  • Betrakta alltid filer med dubbla filändelser som potentiella virusfiler – det här är det vanligaste sättet att "gömma" virus.
Var uppmärksam!

Speciellt följande bör du vara misstänksam mot:

  • Brev som inte har någon text i själva brevet utan bara en bifogad fil.
  • Brev vars text bara uppmanar dig att öppna en bifogad fil.
  • Brev som har engelsk text i själva brevet + en bifogad fil.
  • Brev med en bifogad fil som har dubbla filändelser eller filändelsen EXE – oavsett om den är dubbel.
Brev från bekanta

Får du ett brev från någon du känner som har bifogat en fil utan att skriva det i brevet, så öppna aldrig den filen. Skriv i stället tillbaka och fråga om din bekant har skickat med en bifogad fil.

Ta själv som vana när du bifogar en fil att alltid meddela detta tydligt i brevet.

Antivirusprogram

Om du inte redan har ett antivirusprogram bör du skaffa ett sådant genast. Se sedan till att uppdatera det ofta.

Det finns många antivirusprogram att köpa. Datortidningar har ofta program, till exempel Panda som finns på svenska, på de CD-skivor som följer med. Då slipper du sitta uppkopplad länge för att hämta hem programmet.

Ett annat antivirusprogram som nu också finns på svenska är F-Secure Anti-Virus.

När du har installerat ett antivirusprogram bör du köra det på hela hårddisken för att kontrollera att du inte har något virus.

Var sedan noga med att alltid kontrollera nya filer, om inte ditt program gör det automatiskt. Gör detta innan du öppnar filerna.

Antivirusprogrammet skall alltid vara i gång, så att det ligger i bakgrunden och varnar om du försöker öppna en virusfil, eller om en virusfil försöker öppna sig själv.

Hoax eller falska virusvarningar

Var uppmärksam på så kallade "hoax", det vill säga falska virusvarningar, som uppmanar dig att till exempel radera en fil på hårddisken. Det kan vara en viktig fil som du raderar!

De här varningarna kommer ofta som kedjebrev och typiskt är att du uppmanas att:

  • kontrollera om du har filen på hårddisken
  • kasta filen i Papperskorgen
  • sedan omedelbart tömma Papperskorgen
  • skicka brevet vidare till alla i din adressbok

Gör ingenting av allt detta – kasta bort brevet i stället!

Bli inte arg

Om du får ett virusbrev, skall du inte bli arg på den som står som avsändare. Virusbrevet kan komma från någon annan och viruset kan ha "stulit" avsändarens namn och e-postadress ur denna någons adressbok.

Men ta gärna kontakt med avsändaren ändå för att varna. Han eller hon kan ju vara smittad utan att veta om det.

Kontrollera datorn på Internet 

På Internet kan du gratis kontrollera om din dator har virus. Du kan till exempel gå till Pandas hemsida, där du hittar kontrollen längst ned i högra hörnet på sidan.

Bredband

Har du bredband, till exempel Telia ADSL eller Bredbandsbolaget, bör du även skaffa en så kallad brandvägg som skyddar din dator mot intrång.

En mycket bra brandvägg är ZoneAlarm, som är gratis vid privat användning. Zone Alarm PRO är till för företag och behövs inte för vanliga användare.

ZoneAlarm finns bara på engelska, men alla inställningar är redan gjorda. De första gångerna som programmet används måste man tillåta det att till exempel ansluta till Internet, men om man bockar för rutan "remember" så kommer programmet ihåg att just denna anslutning tillåts.

Programmet kan hämtas från ZoneLabs hemsida. Se noga till att du verkligen väljer gratisprogrammet.

© SupportData.Net