Internet Explorer

Adresser

Skilj mellan internetadresser och e-postadresser!

Exempel på en internetadress (URL):
www.pro.se

Exempel på en e-postadress:
elev.pro@telia.com

Som du ser har adresserna en färg som avviker från den övriga texten och om du pekar på någon av dem med muspekaren kommer adressen att få en ny färg.

Om du inte är uppkopplad, visas ett litet stopptecken när du pekar på den övre adressen. Det betyder att sidan inte är tillgänglig förrän du kopplar upp dig.

Det här är två länkar. Om du klickar på den övre kommer PRO:s webbsida att öppnas - om du inte är uppkopplad visas en skylt som frågar om du vill ansluta till Internet. Klickar du på den nedre öppnas ditt e-postprogram med e-postadressen ifylld.

En webbsida eller hemsida har en unik adress som man skriver in i webbläsarens adressfält.

Gör så här för att skriva in en adress

Klicka en gång i den adress som redan står i adressfältet. Nu markeras hela adressfältet och du kan skriva in den nya adressen. Var noga med stavning och skiftläge. Använd små bokstäver, men inga mellanslag!

Ofta räcker det med att skriva in" www" och så vidare i adressfältet, till exempel "www.pro.se". Internet Explorer lägger själv till "http://".

En hemsidesadress kan se ut så här: http://w1.858.telia.com/~u85828135. Adresser till privata hemsidor är ofta så här långa och krångliga. Det vågformade tecknet, en så kallad tilde, åstadkommer man genom att hålla ned AltGr-tangenten, alldeles till höger om mellanslagstangenten, och trycka på tangenten till höger om Å.

Hitta adresser

Det finns många sätt att hitta internetadresser:

  • Via länkar på en hemsida
  • Via adresser som du får i e-posten (var försiktig med detta – adressen kan leda till en virussida)
  • Via sökmotorer
  • Via tips i tidningar

I datortidningar, till exempel den svenska InternetWorld finns länktips och recensioner indelade i kategorier. De kan handla om till exempel musik, resor, kultur eller barn.

Var litet försiktig med länktips som du får i e-posten. Det är mycket vanligt med så kallad spam, det vill säga reklam, den vägen och den är ofta mycker oseriös. Länken kan även leda till en sida med ett skript som smittar din dator med virus.

Länkar

En länk kan bestå av till exempel en rubrik som har blå textfärg och är understruken. När man för musen över länken ändras muspekaren till en hand. Men också en bild eller en liten symbol – ikon – kan utgöra en länk.

En intern länk är en länk till en hemsidas/webbsidas övriga sidor eller till en bestämd plats på den sida som redan är öppen.

En extern länk är en länk till en annan hemsida eller webbplats.

Ibland fungerar inte länken, man säger att den är bruten. Om du ser en ruta med ett kryss i, betyder det att det skulle ha visats en bild på den platsen, men att länken till bilden är bruten.

Sidan kan inte visas/not found

Det här betyder att sidan du försöker komma till av någon anledning inte kan visas. Det kan finnas flera skäl till detta:

  • Kolla först och främst att du har skrivit rätt adress!
  • Tidningar ger ibland fel adresser – det kan vara Tryckfelsnisse som har varit i farten.
  • Om för många besökare samtidigt försöker nå sidan kan servern vara överbelastad – försök igen litet senare.
  • Ibland räcker det med att klicka på knappen "Uppdatera".
  • Sidan kan ha upphört eller flyttat till en annan adress.
  • Om adressen är mycket lång, kanske den inte laddas ordentligt. Gå då baklänges och radera allt eftersom till närmaste "/" och fortsätt så tills sidan kommer upp.
  • Kolla att du verkligen är uppkopplad.
Besöka en hemsida

När du har skrivit in en adress eller klickat på en länk till en hemsida/webbplats öppnas förstasidan. Den kan vara den enda sidan som hör till just den hemsidan, men även just en första sida i en stor webbplats. Den sidan kallas ofta Startsida.

Om webbplatsen består av flera sidor, finns det på de övriga sidorna oftast en länk tillbaka till förstasidan. På engelskspråkiga sidor står det ofta "Home" eller "Index" i den länken.

Funktionerna på en förstasida kan variera

Den första sidan kan innehålla ganska mycket information, med interna länkar till övrigt innehåll. Dessa interna länkar kan bestå av till exempel navigeringsknappar eller någon sorts menyval.

Andra sidor fungerar enbart som en välkomstsida och man klickar på en text eller bild för att komma vidare till något slag av innehållsförteckning, till exempel i form av interna länkar till webbplatsens övriga sidor.

Om en sida är uppbyggd med ramar kan den fungera så att en eller flera ramar finns kvar hela tiden, medan innehållet i den största ramen växlar. Ett exempel på detta är den här sidan, där ramen till höger innehåller länkar till de olika delarna i den här internetguiden, medan ramen till vänster innehåller länkar till andra avdelningar av samma webbplats.

En sida kan vara ganska lång, så att du inte ser hela sidan samtidigt. Använd då rullningslisten till höger för att se mer av sidan. Om sidan är alltför bred får du även använda rullningslisten längst ned. Du kan också använda tangentbordets piltangenter.

För att se ett exempel på den andra typen av hemsidor, med en bild att klicka på, kan du titta på den personliga hemsidan http://www.dhamma.se/familj/kerstin/k15.htm.

© SupportData.Net